Overweeg je om een e-reader te kopen, maar ben je nog wat huiverig om zo’n dure aanschaf te doen? Houd dan in je achterhoofd dat je de reader al na 15 boeken hebt terugverdiend.

Een e-reader kost een hoop geld. Het populairste model van dit moment maakt je zo’n € 140 armer. En eigenlijk moet je er dan ook nog een hoesje met verlichting bij kopen. Om het lezen rustig te maken voor je ogen, geeft het scherm van een e-reader namelijk geen licht; je leest van digitaal papier. Dit betekent dat je wel een lampje nodig om in het donker te kunnen lezen. Een beschermhoesje met ingebouwde leeslamp kost je nog eens € 50.

Gratis e-boeken downloaden

Maar dan heb je ook wat! Er zijn namelijk allerlei sites waar je gratis e-boeken kunt downloaden. Die van Project Gutenberg bijvoorbeeld, dat boeken digitaliseert waar geen copyright meer op zit.
Daarnaast is het bewaren van digitale boeken een stuk eenvoudiger. Op je e-reader kun je honderden e-boeken opslaan. Op vakantie hoef je dus niet meer met koffers vol boeken te zeulen. Je camper heeft geen extra gewicht en bovendien heb je geen extra boekenkasten nodig.

Digitale boeken zo’n 25% goedkoper

Als je nieuwe e-boeken koopt, is het voordeel dat er geen levertijd is en dat ze over het algemeen wat goedkoper zijn dan de papieren variant. De complete top-10 van meest gelezen boeken van 2012 kost in de papieren versie zo’n € 170 (exclusief eventuele verzendkosten). Voor de e-boeken ben je gezamenlijk maar € 124 kwijt. Dat is ruim 25% minder.
Als je tien gratis digitale boeken leest en daarnaast vijf digitale boeken koopt, heb je een e-reader én de beschermhoes met verlichting al terugverdiend. Je betaalt aan boeken dan ongeveer € 60, terwijl je voor het aanschaffen van deze 15 boeken op papier zo’n € 250 kwijt zou zijn.

Bron: Rendement