Vanaf vandaag kunnen huizenkopers in heel Nederland een Duitse annuïteitenhypotheek tegen lage rente afsluiten. Een consortium van zo’n twintig Duitse banken, waaronder grootmachten als Deutsche Bank en Allianz, begeeft zich op de Nederlandse hypotheekmarkt en staat op het punt een prijzenoorlog te ontketenen.

In Duitsland betaal je veel minder rente dan in Nederland. Doordat de Duitsers de Nederlandse markt willen betreden, kan die de vastgoedmarkt enige lucht geven. De Nederlandse vastgoedmarkt zit al enkele jaren in het slop.

Bij Duitse banken is een rente van 2,8 % op 10 jaar vast geen uitzondering. Duitse banken verwachten wel een eigen inleg. Deze rente ligt ruim een procent lager dan de Nederlandse rentevoeten. Samen beschikken de Duitse banken over een ‘kas’ van 200 miljard euro. Dat is vier tot vijf keer de totale jaarlijkse hypotheekproductie in Nederland.

Volgens de Duitse bemiddelaar willen Duitse banken hypotheken in Nederland verkopen omdat ze zwemmen in het geld en de Duitse hypotheekmarkt stilaan verzadigt is. In Duitsland kennen ze geen aflossingsproblemen met hypothecaire kredieten en hebben de banken massa’s spaargeld om uit te lenen.

Bron: Beurs