Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Een hype of een noodzaak?

In de 80-er jaren is het bij mij begonnen. De energieprijzen gingen stijgen. Samen met enkele collega’s gingen we maandelijks de meterstanden, of beter gezegd het verbruik met elkaar vergelijken. Gevolg: kritisch analyseren waar de verschillen kunnen zitten.

Toen Luuk Nieborg en ik in 1998 het pand aan de Hooggoorns hebben laten bouwen, werd deze voorzien van snufjes, die het energieverbruik binnen de perken moesten houden. Niet alleen werd er maximaal geïsoleerd, maar er werd ook geïnvesteerd in een zonneboiler en zonnepanelen. Warm water wordt alleen uit de zonneboiler gehaald en de zonnepanelen hebben inmiddels al meer dan 30.000 KWh opgeleverd. Daarnaast werd er een eenvoudig, doch uiterst effectief klimaatsysteem aangelegd. Kleppen, die ’s winters de warmte binnenlaten en in de zomer de warmte buitensluiten. Later werd dit uitgebreid met o.a. aanwezigheidsdetectie. Ook wordt het regenwater opgevangen in 2 grote tanks van elk 2.500 liter. Dit water wordt gebruikt voor de toiletspoeling.

Er werd een kantoortuin aangelegd met een bloei in elke jaargetijde. De vogels en de vlinders vliegen af en aan. Hierdoor is er een prachtige balans ontstaan tussen werken en de natuur.

Wij kregen in 1998 met dit meest milieuvriendelijke kantoor enorme aandacht van de pers en heel veel gratis reclame. Dit heeft ons geen windeieren gelegd.

Het virus, die bij mij is ontstaan, heeft ook in privé toegeslagen. Zo heb ik thuis ook een zonneboiler, een warmtepomp en 28 zonnepanelen. Ik heb geen gasaansluiting meer. Alles is elektrisch. Elk jaar proberen we het verbruik verder te verminderen met als doel: een 0-energiewoning. De laatste grotere investering hierin was een “energiedak”. Deze wordt nog verder geoptimaliseerd door middel van een elektronische regeling. Aan de geïnteresseerden leg ik met veel plezier uit hoe dit in elkaar steekt.

Vanwege mijn hobby en enorme belangstelling voor het terugdringen van CO² wil ik graag bij meer ondernemingen hierin een resultaat realiseren.

Duurzaam ondernemen en maatschappelijk verantwoord ondernemen is zeer breed. Het beperkt zich niet tot energie. Elke vorm van het tegengaan van verkwisting leidt al tot een verbetering. Duurzaam ondernemen is geen hype, maar pure noodzaak.

Geïnteresseerd?

Bel naar 0591 - 54 95 14 of vul het contactformulier in.