De vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (MRB) gaat per 1 januari 2014 niet voor alle oldtimers vervallen. Staatsecretaris Weekers van Financiën heeft hier overeenstemming over bereikt met de oldtimerbranche. Oud-minister De Jager van Financiën heeft bemiddeld tussen de partijen om toch tot een geschikte oplossing te komen. Uiteindelijk is het gelukt om tot een oldtimerakkoord te komen.

Vrijstelling oldtimers ouder dan 40 jaar

In het akkoord is opgenomen dat er per 1 januari 2014 een vrijstelling gaat gelden voor alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder. Er komt daarnaast een overgangsregeling voor personen- en bestelauto’s die rijden op benzine, motorfietsen, bussen en vrachtauto’s die op 1 januari 2014 ouder zijn dan 26 jaar maar nog geen 40 jaar. Deze voertuigen hoeven dan niet gelijk de volledige MRB te betalen, maar betalen slechts een kwarttarief in de MRB met een maximum van € 120 per jaar. Voorwaarde is dat de voertuigen in december, januari en februari niet van de openbare weg gebruikmaken.

Oldtimerakkoord in Belastingplan 2014

Deze overgangsregeling gaat niet gelden voor personen- en bestelauto’s die rijden op diesel of autogas. Is zo’n auto per 1 januari 2014 jonger dan 40 jaar dan betaalt u dus de volledige MRB. De staatssecretaris gaat dit akkoord opnemen in het Belastingplan 2014. De Tweede en Eerste Kamer moeten dus nog wel instemmen met de plannen.

Bron: rendement